Hozzávalók
-
Az első változathoz
17,5 dkg Rama
25 dkg kristálycukor
5 dkg (5 csomag) vaníliás cukor
1 tojás
35 dkg finomliszt
2,5 dkg étcsokoládé
1 nagy citrom reszelt héja
-
A második változathoz
17,5 dkg Rama
5 dkg kristálycukor
2 dkg (2 csomag) vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
2,5 dkg étcsokoládé
1 tojásfehérje
Elkészítés
Az első tésztához a puha,
szoba-hőmérsékletű Ramát egy tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás
cukorral alaposan kikeverjük. A tojással tovább krémesítjük, majd a
liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk. Az egyiket az
olvasztott csokoládéval barnára színezzük, a másikat a reszelt
citromhéjjal ízesítjük. Sütőpapírból két kisebb lapot tépünk és a
kétféle tésztát ezeken egyenletesen, kb. 35x25 cm-es lapokká lapítjuk. A
tészta könnyen törik, ezért a legjobb, ha megnedvesített tenyerünkkel
nyomkodjuk szét, de az is jó, ha ráteszünk egy sütőpapírt és ezen
görgetjük a sodrófát. Ezután a citromos tésztát a csokoládésra
csúsztatjuk, vagy borítjuk, ahogy éppen sikerül. Eligazgatjuk, majd
felcsavarjuk, ahogyan a bejglit szokás. Fél órára hűtőszekrénybe
tesszük, azután kb. 1 cm vastagon felszeleteljük. Kb. 35 kis keksz lesz
belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Előmelegített
sütőben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 12
percig sütjük. A második tésztához a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát egy
tálba rakjuk, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan kikeverjük,
majd a liszttel összegyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyiket az
olvasztott csokoládéval barnára színezzük. Folpackba csomagolva fél
órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tenyerünkkel nyomkodva egyenként kb. 8
cm széles, 20 cm hosszú, 2 centi vastag téglalappá, - pontosabban
téglatestté- formáljuk. A csokoládésat villával kissé felvert
tojásfehérjével megkenjük, a világosat ráillesztjük. Ezután keresztben
kettévágjuk, majd a két tésztacsíkot, az egyiket megfordítva újra
egymáshoz illesztjük, így kerülnek más-más színűek egymás mellé. A
tészták találkozásánál is megkenjük tojásfehérjével, hogy egymáshoz
ragadjanak. Készülhet úgy is, hogy nem egymás mellé, hanem egymásra
illesztjük a tésztacsíkokat; ennek a változatnak a metszete. Szeletelés
után olyan lesz, mint a zebra. Kb. 1 centi vastagon felszeleteljük és
az így kapott kb. 20 kis kekszet sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165
°C) kb. 10 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése