Adventi kocka
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor,
2 dkg kakaópor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 zacskó
gyümölcskocsonyapor (5 dl folyadékhoz: főzős), 2 csillagánizs, 1
fahéjrúd, 2,5 dl hideg tej, 1 zacskó vanília ízű krémpor (2,5 dl tejhez:
4 személyre), 1 tk. őrölt fahéj, sütőpapír
Elkészítés:
A csokoládét durvára aprítjuk. A szétválasztott tojások fehérjét 2 ek.
forró vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórunk 7 dkg cukrot.
Beledolgozzuk a tojássárgákat, beleszitáljuk a sütőporral meg a
kakaóporral elvegyített lisztet és beleforgatjuk az aprított csokoládét.
A masszát sütőpapírral kibélelt 32 x 39 cm-es tepsibe simítjuk, és 200
fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Nedves konyharuhára
borítva kihűtjük. A befőttet lecsöpögtetjük, és levét felfogjuk. A
kocsonyaport a maradék cukorral meg 6 ek. befőttlével simára keverjük. A
maradék befőttlevet a fahéjjal meg a csillagánizzsal felforraljuk, és 2
percig főzzük. A fahéj és a csillagánizs eltávolítása után
belevegyítjük a feloldott kocsonyaport, felforraljuk, és beleforgatjuk a
meggyet. A piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lap köré keretet
állítunk. (Erős alufóliából hajtogatott is lehet). Egyenletesen
elosztjuk rajta a kompótot, finoman rnyomjuk a másik lapot, majd a
hűtőbe tesszük. Robotgép haberőjével a tejet és a krémport a
legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb.
3 percig verjük. A krémet a piskótára simítjuk, és kb. 1,5 órára a
hűtőbe tesszük. a keret eltávolítása után a sütményt 18 kockára vágjuk.
Végül sablon segítségével minden kocka tetejére fahéjcsillagot szórunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése