2012. július 23., hétfő

Mákos pogácsa

Mákos pogácsa

Hozzávalók  500 g liszt
4 g só
100 ml olaj
1 db tojás
50 ml langyos tej
30 g élesztő
45 g szemes mák
200 ml tejföl
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 220 C-ra.
2. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk az olajjal, beletesszük az egésztojást és a langyos tejben feloldott élesztőt.
3. Belekeverjük a mákot, és a tejfölt. Addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik a tészta. 20 percig pihentessük.
FIGYELEM! Liszttől függően lehet tenni egy kevés olajat pluszba a tésztához, ha nagyon keménynek találjuk!
4. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és kis - maximum 3 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tojással kenjük meg.
FIGYELEM! Fontos, hogy 3 cm-nél ne legyenek nagyobb átmérőjűek a pogácsák, mert ez a tészta nagyon tömör, és nagy méret esetén nem fog átsülni, valamint az íze sem lesz optimális.
5. Újabb 10-15 perc pihentetés után előmelegített sütőben 220 C-on 10-15 perc alatt készre sütjük. Akkor jók a pogik, mikor szépen megpirultak, a pörzsanyag fogja adni az aromákat.
Forrás: desszert.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése