Gesztenyekocka
Hozzávalók:
- a tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 10 dkg rama sütőmargarin, 6 evőkanál finomliszt, fél csomag sütőpor, 2 evőkanál keserű kakaópor
- a tepsi kikenéséhez: margarin, liszt
- a krémhez:
1 csomag (49 g) főzni való vanília ízű pudingpor, 3 dl tej, 25-30 dkg
porcukor, 20 dkg rama margarin, 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 2
evőkanál rum
- a tetejére: 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, 3-4 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű kakaópor
Elkészítés:
A
tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, ez elektromos habverővel
max. fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem meleg margarint
belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a
kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem
keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára
kanalazzuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és
tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.
Egy nagy
tepsit margarinnal kikenünk, belisztezünk, és a tésztát 30 x 30 cm-es
nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 20 perc
alatt megsütjük. A krémhez a pudingport a tejben, 10 dkg porcukorral
ízesítve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában,
majd a többi porcukorral keverjük habosra. A fölengedett, puha
gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg
vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesn a tésztára
kenjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé
először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen
a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid
időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe
mártott késsel kockákra vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése