Magyarországon is egyre népszerűbbek az amerikai, francia és német családok körében méltán kedvelt muffinok. Ezek a formában kisült apró sütemények rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Az elkészítési módból következően rendkívül könnyedén és sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval, illetve sós változat esetén sajttal, sonkával és zöldségekkel. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, és cukormázzal vagy tejszínhabbal díszített változata is ismert.
Sajtos-tökmagos muffin
Hozzávalók:
20
dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt
fekete bors, 2 maréknyi tisztított tökmag, 2 tojás, 10 dkg rama
margarin, 2,5 dl tej, 10 dkg reszelt trappista sajt, a forma
kikenéséhez. margarin
Elkészítés:
A
lisztet a sütőporral, a sóval, a borssal és a tökmaggal összeforgatjuk,
de keverhetünk hozzá 1-2 evőkanálnyi szezámmagot vagy lenmagot is. A
tojást az olvasztott, de nem meleg margarinnal és a tejjel felverjük,
majd a tökmagos liszttel és a reszelt sajttal összedolgozzuk. Egy
közepes muffinsütő mélyedéseit margarinnal kikenjük, a tökmagos
masszával a háromnegyedükig töltjük. Előmelegített sütőben, jó közepes
lánggal kb. 20 perc alatt megsütjük. a formában hagyjuk kb. 10 percig,
majd a muffinokat melegen vagy langyosan tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése