2012. július 23., hétfő

Nagymama ringlótortája

Hozzávalók

  • A tésztához 20 dkg finomliszt
    10 dkg Rama
    fél mokkáskanál só
    2 evőkanál hideg víz

  • A mandulás krémhez 12,5 dkg Rama
    12,5 dkg kristálycukor
    2 tojás
    15 dkg darált mandula
    2 evőkanál finomliszt
    fél citrom reszelt héja
    2-3 csepp mandulaaroma

  • A tészta nyújtásához finomliszt

  • A forma kikenéséhez 2 dkg Rama

  • A tetejére 70 dkg ringló (kb)
    3 csapott evőkanál kristálycukor
    3-4 dkg Rama


Elkészítés

A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, közben kissé megsózzuk. A vízzel összegyúrjuk és letakarva, hűtőszekrényben 30-40 percen át pihentetjük. Ez elegendő idő arra, hogy a mandulás krémet elkészítsük. Ehhez a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát a cukorral krémesre keverjük. Akkor jó, ha az utóbbi teljesen elolvadt benne. Ezután a tojásokkal egyenként tovább keverjük. A mandulát, a lisztet meg a citromhéjat is hozzáadjuk és az aromával ízesítjük, színezzük. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy Ramával kikent, 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A mandulás krémet a közepére simítjuk. A gyümölcsöt megmossuk, hosszában kettéhasítjuk, magját kiemeljük. Utána eredeti formájára összeillesztjük és szorosan egymás mellé a mandulás masszára rakosgatjuk. A cukorral megszórjuk, az olvasztott Ramával meglocsoljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Ha hidegen kínáljuk, tejszínhabbal is díszíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése