Birsalagút
Hozzávalók:
- a töltelékhez:
2 nagyobb birsalma (kb. 40 dkg nem túl puha befőtt is lehet) fél citrom
leve, 1 dl édes fehérbor, 3 evőkanál méz, 2 szm szegfűszeg, fél rúd
fahéj, 7 lap zselatin vagy 3,5 dkg zselatinpor
- a piskótához: 4 tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál kakaópor, 1 evőkanál olaj,
- a krémhez: 20 dkg rama sütőmargarin, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor,
- a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, a díszítéshez: 10 dkg dióbél
Elkészítés:
A
birsalmákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és
magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom
levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, fahéjjal
fűszerezzük, és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5
percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt
leszűrjük (levét félretesszük), majd lecsöpögtetjük és kis kockákra
vágjuk.
Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor
egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral
habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásás
masszát egybeforgatjuk, miközben a kakaós lisztet és az olajat is
hozzáadjuk. A masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsire kenjük, majd
előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon 20 percig sütjük. Ezután
megvárjuk, míg kihűl, majd egy akkora lapot vágunk belőle, amekkorával
egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. Az
őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A margarint a gesztenyével, a
rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez
félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük, és a
nagyobiikkal az őzgerincformát óvatosan kibéleljük. Ezt követően a
párolt birsalmával megtöltjük.
A
zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk, és addig
melegítjük, amíg teljesen fölolvadnak. Ezután a birsalmára merjük.
Mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé
ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és fél napon át
dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A
birsalagutat a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig
hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen
bevonjuk. Végül durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a
bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi
vastagon fölszelteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése