Hozzávalók
-
20 dkg fényezetlen rizs
4 dl tej
késhegynyi só
15 dkg porcukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg Rama
5 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja
-
A tepsi kikenéséhez
2 dkg Rama
zsemlemorzsa
-
Az almatöltelékhez
3 alma (60-70 dkg)
3 dkg mazsola
5 dkg dió
1 csapott evőkanál fahéjas porcukor
-
A tálaláshoz
10 dkg csokoládé
6-8 dkg puffasztott rizs
Elkészítés
1.Egy közepes
lábasban 2 deci vizet felforralunk. A rizst megmossuk, majd a vízbe
szórjuk és közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg az összes vizet
el nem főtte. Ez 2-3 perc. Közben a tejet felforraljuk, a rizsre öntjük,
kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük.
2.Amint újra
forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk és lefedve kb. 20 percig főzzük,
ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja. A tűzről lehúzzuk, a
fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg
elillanjon és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig.
Ezután villával felkeverjük.
3.Közben a
tojások sárgáit a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig
keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az
olvasztott Ramát, a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt
citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza
mozdulatokkal beleforgatjuk.
4.A massza
felét egy Ramával kikent koszorú formába töltjük, de természetesen bármi
más formában vagy tűzálló tálban is megsüthetjük. A töltelékhez való
almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vízbe, vagy a rumba
áztatott, lecsöpögtetett mazsolát és a durvára vágott diót hozzáadjuk, a
fahéjas porcukorral megédesítjük.
5.Egyenletesen
a rizsre terítjük. Azért csak akkor készítjük a tölteléket, amikor
sorra kerül, mert így nem enged levet az alma és nem is barnul meg.
6.A maradék rizses masszát rásimítjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.45 percig sütjük.
7.Táláskor még
melegen tálra borítjuk - fel is szeletelhetjük - és olvasztott
csokoládéval meglocsolva, puffasztott rizzsel megszórva díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése