2012. július 23., hétfő

Káposztás pogácsa

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhturós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél (ausztriai német pogatschen, szlovén, horvát pogača, szerb погача), valamint Törökországban (török poğaça).Káposztás pogácsa


Hozzávalók:

1 kg liszt
1/2 l tej
1-1.5 dkg só
25 dkg zsír
2 tojássárgája
1/2 kg savanyúkáposzta
5 dkg élesztő
bors ízlés szerint
kiskanál cukor
1 tojás kenéshez 

  • 1. szobahőmérsékletű savanyúkáposztát apróra vágjuk
  • 2. a (meleg de nem forró)tej felével a cukorral az élesztőt egy bögrében felfutattjuk
  • 3. lisztet egy nagyobb tálba tesszük és a borssal összekeverjük (én egy evőkanálnyit szoktam beletenni)
  • 4. a tej másik felébe tesszük a sót és a 2 tojássárgáját alaposan összekeverjük
  • 5. a tálba tegyük a zsíradékot, a káposztát, a felfutott élesztőt, és a tojásos-sós tejet
  • 6. dagasztás folyamata következik (elöször csak gyengéden összekeverem majd addíg gyúrom míg el nem válik az táltól és a kezemről )
  • 7. 1 óráig kelesztjük
  • 8. gyúrólapra téve párszor hajtogatva kb. ujjnyira nyújtjuk majd,a tetejét beírdaljuk, pogácsákat szaggatunk belőle
  • 9. kizsírozott nagy gáztepsibe tesszük, tojással megkenjük
  • 10 közepes forró sütőben kb. 35 percet sütjük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése