2012. július 18., szerda

Házi csokifagyi

Ádi konyhája: Házi csokoládé fagylalt
Print
Recept fajta: Fagylalt
Szakács: Ádi
Előkészületi idő: 20 mins
Főzési idő: 10 mins
Összes idő: 30 mins
Adagok: 4
Egyik kedvenc édességem a fagyi. Én ugye nem készíthetek olyan ételt amiben nincs tojás, de szerencsére a fagyiba is kell, így nem töröm meg ezt a szép sorozatot. Még sosem csináltam fagyit, de valamikor el kell kezdeni, és hát mikor, ha nem a 40 fokokban, ilyenkor még a rosszabb is jól esik. Nem lett tökéletes , de a hibáiból tanulva a második verzió sokkal jobb lesz.
Összetevők
  • 3 tojás
  • 3 deci tej
  • 2 deci tejszín 15 %
  • 7 evk cukor (csapott)
  • 2 púpozott evk kakaópor
  • fél tábla étcsoki
Elkészítés
  1. A tojást szétválasztom sárgájára és fehérjére.
  2. A fehérjéhez és a sárgájához is 2-2 evk cukrot adok, mind a kettőt felverem jó habosra.
  3. A tejet közben 2 evk cukorral elkezdem melegíteni egy lábasban. A fél tábla étcsokit beledobom, hogy olvadjon majd fel benne.
  4. A tejszínt is felverem amennyire tudom.
  5. A sárgájához hozzáadom a 2 evk kakaóport és jól elkeverem.
  6. Közben folyamatosan kevertem a tejet, most elkezdem hozzáadni a többi összetevőt folyamatos kevergetés mellett. Először a tejszínt, majd a fehérjét, legvégül a sárgáját.
  7. Az egész masszához még egy evk. cukrot adok.
  8. Habverővel folyamatosan dolgozok a masszán, addig melegítem lassú tűzön amíg fel nem forr.
  9. Forrás után mosogatóba téve vízben hűtöm, folyamatos kevergetés mellett.
  10. -10 perc alatt szobahőmérsékletűre hűl, egyből teszem is be a fagyasztóba.
Megjegyzés
Első próbálkozásra egyáltalán nem lett rossz! A házi fagyi az egyik olyan dolog, ami soha nem lehet olyan mint a „bolti”, ez azért van, mert a fagyi annál krémesebb lesz, minél több levegő van benne. Ezt azért külön gép nélkül egy habverővel vagy egy konyhai robotgéppel elég nehéz elérni.
Az egész folyamatot habverővel csináltam, az eredmény még így se lett olyan, mint egy igazi jó fagyi.
A másik tapasztalat, a fagyi annál jobb lesz, minél több benne a zsír, és kevesebb a víz. A tejet zsírosra választottam, de még így is túl sok lett benne a víz és 1 nap alatt keményre fagyott, leginkább pálcikás jégkrémnek ment volna el, fagyinak azért annyira nem.
Az ízével nem volt gond! Ennyi hibából tanulva, a második verziós fagyit már profira fogom elkészíteni!
Ha valaki mégis kipróbálná ezt a fajtát is,
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése