2012. július 23., hétfő

Almás, csokoládés rizskoszorú

Hozzávalók

  • 20 dkg fényezetlen rizs
    4 dl tej
    késhegynyi só
    15 dkg porcukor
    3 tojás
    1 csomag vaníliás cukor
    8 dkg Rama
    5 dkg mazsola
    1 citrom lereszelt héja

  • A tepsi kikenéséhez 2 dkg Rama
    zsemlemorzsa

  • Az almatöltelékhez 3 alma (60-70 dkg)
    3 dkg mazsola
    5 dkg dió
    1 csapott evőkanál fahéjas porcukor

  • A tálaláshoz 10 dkg csokoládé
    6-8 dkg puffasztott rizs


Elkészítés

1.Egy közepes lábasban 2 deci vizet felforralunk. A rizst megmossuk, majd a vízbe szórjuk és közepes lángon kevergetve addig főzzük, amíg az összes vizet el nem főtte. Ez 2-3 perc. Közben a tejet felforraljuk, a rizsre öntjük, kissé megsózzuk, 1 evőkanál cukorral ízesítjük.
2.Amint újra forr, megkeverjük, kis lángra állítjuk és lefedve kb. 20 percig főzzük, ezalatt a rizs az összes tejet magába szívja. A tűzről lehúzzuk, a fedele alá egy duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, nehogy a meleg elillanjon és a rizst így, saját gőzében puhítjuk még kb. 20 percig. Ezután villával felkeverjük.
3.Közben a tojások sárgáit a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott Ramát, a rizst és a megmosott mazsolát hozzáadjuk. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
4.A massza felét egy Ramával kikent koszorú formába töltjük, de természetesen bármi más formában vagy tűzálló tálban is megsüthetjük. A töltelékhez való almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a vízbe, vagy a rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát és a durvára vágott diót hozzáadjuk, a fahéjas porcukorral megédesítjük.
5.Egyenletesen a rizsre terítjük. Azért csak akkor készítjük a tölteléket, amikor sorra kerül, mert így nem enged levet az alma és nem is barnul meg.
6.A maradék rizses masszát rásimítjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.45 percig sütjük.
7.Táláskor még melegen tálra borítjuk - fel is szeletelhetjük - és olvasztott csokoládéval meglocsolva, puffasztott rizzsel megszórva díszítjük.

Tippek

Ha a tortaforma közepére egy vízzel félig töltött kis tálat teszünk, amit kívűlről Ramával megkenünk és így töltjük a formába a masszát, szintén koszorú alakúra sül benne a tészta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése